Щука и ухапването им в автономния окръг Ханти-Манси

Януари се счита за мъртва зима, щуката хапе вяло и само на жива стръв.
Щуката е риба, която се среща почти навсякъде, с изключение на плитки води и студени реки с бързи течения. Спокойните реки и езера с течаща вода се считат за любимите местообитания на тези хищни риби.
Този хищник е заседнал вид риба, поради което по време на хвърляне на хайвера и зимуване местоположението на индивида практически не се променя. През зимата индивидите се събират под вода в ями и може да не ядат няколко месеца. През топлите сезони храната на тази риба е периодична (сред рибарите това поведение се нарича "zhor"). Точното време на тези периоди зависи от климатичните условия. Опитните рибари във всеки регион са запознати с „графика“ на лов на щуки.
Сутрешното и вечерното време са най-активните периоди при индивидите. Следобед и през нощта щуката си почива и смила изяденото. Струва си да се отбележи, че тази риба има бавна храносмилателна система, така че малките риби могат да отнемат няколко дни за смилане.
Размножаването на тези индивиди може да се наблюдава в началото на пролетта. Процесът на хвърляне на хайвера се извършва изключително в плитка вода (наблюдателните риболовци могат да забележат гърба на щука над водната повърхност). Хайверът се полага през деня, когато температурата на водата достигне 6 градуса по Целзий. След хвърляне на хайвера щуката се връща на дълбочина. По време на снасянето на яйца, индивидът не се храни, активният "zhor" започва след две седмици.