NABU - сайт за малки животни - местна група на NABU Winsen (Luhe)
Пясъчен гущер (Lacerta Agilis)
Семейство: истински гущери
Пясъчният гущер е по-големият от двата местни вида гущер. При нас той става дълъг от 23 до 24 сантиметра. Главата и торсът заедно представляват почти 10 сантиметра, а опашката 14 сантиметра. В сравнение с горския гущер, пясъчният гущер е значително по-силен и по-неудобен в строителството. Оцветяването и рисуването са много различни в зависимост от възрастта, пола и сезона и могат да се различават значително от описанието по-долу.
Женските обикновено имат кафеникав основен цвят, от горната страна и по фланговете със светли и тъмни чертожни елементи. Особено забележими са големи черни петна с бяло „ядро“. При мъжките отстрани и отдолу са повече или по-малко зелени на цвят, особено по време на брачния сезон. Те твърде често имат черни петна с бели ямки. Младите животни са с незабележимо кафеникав или зеленикав цвят с много черно-бели петна.
Пясъчните гущери се срещат в Централна Европа и далеч в Азия. Те често населяват местообитания, създадени от хората, като пътни и железопътни насипи, кариери и чакълни ями. Но те също живеят на сухи горски ръбове и области с вереск. Важно е да се редуват открити, пясъчни площи и по-гъста растителност.
Популацията на пясъчния гущер е намаляла на много места поради разрушаването на малки структури в ландшафта, рекултивирането на така наречените пустини, интензивното земеделие и фрагментацията на местообитанията по трафик пътища. Следователно той е включен като застрашен вид в Червения списък на Долна Саксония.
Храната на пясъчните гущери се състои главно от насекоми и техните ларви. Освен всичко друго се ядат бръмбари, скакалци, цикади, дървеници и пеперуди.
Естествени врагове са различни видове птици, куници, лисици, добавки и гладки змии. Все още не е доказано отрицателно влияние на бездомните котки върху популациите на гущерите, но това на (изоставените) фазани.
Веднага след като пясъчните гущери натрупат достатъчно енергийни запаси в края на лятото, те се оттеглят в своите скривалища, за да презимуват, първо възрастните животни, по-късно младите. От началото на март младите животни и мъжките отново са активни, а женските следват няколко седмици по-късно. Сезонът на чифтосване се простира от около края на април до края на юни. От средата на май до края на юли женската снася от 5 до над 10 яйца, които заравя в пясъка. Младите се излюпват след около 2 месеца с дължина от 5 до 6 сантиметра. Те достигат полова зрялост след около 2 години.
Д. Вестфал, ноември 2020 г.
Езерно тритон (Lissotriton vulgaris)
Семейство: истински саламандри
Тритонът на езерцето е отдалечено подобен на гущер, но само с малко повече от 10 сантиметра максимална обща дължина, той остава значително по-малък. Четирите му доста къси крака са причината, поради която тя е далеч по-малко подвижна на сушата, отколкото жаба например, която се движи наоколо. Във водата, от друга страна, тритоните са много опитни плувци с притиснати отстрани опашки. Кожата на мъжките е сива до тъмнокафява отгоре и има големи кръгли черни петна. Женските обикновено са по-светлокафяви до охра жълти и имат далеч по-слабо изразени петна. Долната страна е по-светла на цвят и при двата пола, белезникава отстрани и оранжева до червена в средата на корема. При мъжките големите черни петна продължават и откъм корема. Когато тритоните са във водата по време на хвърляне на хайвера, мъжките имат висок, вълнообразен гребен на кожата, който продължава непрекъснато от задната част на главата до върха на опашката. Когато напуснат водата след хвърлянето на хайвера, гребенът се оттегля, цветът става скучен, а кожата суха и финозърнеста.
Езерните тритони са често срещани в почти цяла Европа, но през последните десетилетия са претърпели значителни загуби на население поради продължаващото унищожаване на техните земи и водни местообитания. Независимо от това, можете да ги намерите много по-често в малки водоеми без риба, отколкото всички други видове тритони. Като цяло те предпочитат полуотворени пейзажи, в които хвърлящите хайвер води и подходящи местообитания на сушата са в непосредствена близост. Видът не избягва и затворените горски площи.
Тритонът на езерцето (все още) е включен като незастрашен в Червения списък на Долна Саксония.
Езерните тритони се хранят с животинска храна както като ларви, така и като възрастни. Това са предимно малки ракообразни, насекоми и техните ларви, червеи и хайвера на други земноводни.
Езерните тритони и техните ларви от своя страна се ядат от различни риби и птици, ларви на водни кончета, жълти бръмбари и редица други животински видове.
Езерните тритони често посещават своите места за размножаване много рано в годината, понякога още през февруари. След сложен ритуал на ухажване, женските постепенно снасят до 300 яйца, които обикновено се залепват за водни растения и се обгръщат внимателно в листата им. Излюпващите се от яйцата ларви имат външни хриле. Скоро приличат на възрастните животни. След около три месеца с дължина около 4 сантиметра хрилете отстъпват и младите тритони продължават да живеят на сушата. Те сами стават полово зрели след две до три години.
Езерните тритони могат да живеят до над двадесет години. Предвид големия брой на техните естествени врагове и заплахата, породена от човешката дейност, средната продължителност на живота вероятно ще бъде значително по-кратка от една година.
