Местообитанието на косата, храна, развъдно поведение, размер, възраст
Косото, англ. коса, лат. merulae аспекту, е един от най-известните видове птици и принадлежи към семейството на Дросели. Творческото пеене на територии на мъжките птици през пролетта е добре известно в Централна Европа и може да се чуе главно между март и юли по здрач или разсъмване.
След лятото може да се чуе малко по-тихата, а също и много разнообразна и мелодична есенна песен. В зависимост от района на селището косата е a Постоянна птица (в южните райони) Частично издърпващо устройство (в централните райони), или a Прелетна птица (в северните райони). Това означава, че в зависимост от местоположението си косите зимуват в гнездовия си район или, колкото по-на север живеят, се преместват частично или напълно на юг за зимата.

Външни характеристики на косата
Дължината на тялото на косата е между 24 и 27 сантиметра. Мъжките са малко по-големи от женските. Мъжките косове имат струи черни пера и жълт клюн. Освен това само мъжките имат забележим пръстен около очите, в цвят, подобен на клюна.
Оперението и клюнът на женските и младите животни е тъмнокафяв с оттенък на маслина или сивкав цвят. Младите животни също имат ярки петна в оперението си. Краката са кафяви както при мъжете, така и при жените.
Особено интересно е силното колебание на теглото на косата, чието тегло е между 71 и 150 грама в зависимост от екземпляра. Средно възрастните мъже тежат 102,8 грама, а възрастните жени 100,3 грама. Младите птици са средно с 3 грама по-леки. Само по време на размножителния период женските са по-тежки от мъжките.
Естествена среда
Черепите често скачат на земята, за да търсят храна в нашите градини под листа или на ливади. Често ги виждате замръзнали и с наклонени глави, слушайки плячка като насекоми. Гнездата на косата са в тъмния подлес на гората, докато откритите площи служат като места за хранене.
Косовете имат особено добро зрение в полумрак. В Европа местната птица може да се намери почти навсякъде, с изключение на най-северния или крайния югоизток. В Нова Зеландия и Австралия те са натурализирани от европейците и сега също са един от местните видове птици там.
Понякога косите се срещат в Северна Африка или Азия. Докато този вид млечница е бил много срамежливо, чисто горско животно, сега той може да бъде намерен и в овощни градини, в паркове и градини. Сега косата се разпространява в храсти и градини направо в центъра на града, където също се храни с човешки отпадъци.
Поведение на чифтосване и разплод
Косовете стават полово зрели средно към края на първата си година от живота и са сред ранните животновъди. Сезонът на чифтосване и размножаване е между края на февруари и края на август. Те имат моногамна връзка с партньорско животно в продължение на няколко разплодни лапи през всеки годишен размножителен сезон. Понякога косите остават заедно в продължение на няколко размножителни периода или години.
Средно те се размножават успешно два до три пъти годишно в Европа. Гнездото е изградено на височина от 1,5 до 2 метра в полутъмната и дебела дървесина. Обръща се внимание на солидна основа и защита отгоре. Гнездото е с форма на купа и е изградено от женската от клонки, дръжки и мъх. Във външната обвивка се вмъква глинена смес, която след подсушаване е подплатена с мъх и листа.
Има един до три дни между завършването на гнездото и снасянето на яйцата. Женска коса снася четири до пет яйца за период на размножаване. В края на размножителния период, съединителят може да бъде малко по-малък с две до три яйца.
По принцип съединителят се инкубира от женските. Мъжките много рядко седят на яйцата, само за краткосрочна охрана. От началото на фазата на размножаване женската оставя съединителя си само да яде, тъй като мъжкият не му осигурява храна. Размножителният сезон обикновено е между 10 и 19 дни, като средно е около 13 дни.
Ако искате да поддържате косове, можете да им предложите кутия за гнездене в пещера в градината им като помощно средство за гнездене.
Врагове и опасности на косата
Като популярна плячка за много различни хищници, косата често е в опасност. Най-често се ядат женските, въпреки че мъжките са много по-забележими. Предполага се, че женските прекарват по-дълго време на земята, за да се грижат за потомството си и следователно по-често са жертви на хищници. Естествените врагове на косата включват грабливи птици като соколи, ястреби, мишелов и сови.
Не само възрастните птици, но особено яйцата и младите животни често са жертви на гарвани, куници и лисици. Домашната котка също е често срещана заплаха за млади и възрастни косове. Често яйцата и голите малки са насочени и към кафяви плъхове и катерици. В райони с интензивен трафик пътният трафик също е една от сериозните опасности за възрастните птици и особено за младите птици, които току-що са избягали.
Естествена храна за косове
Косовете търсят храната си основно на открити пространства и в храсталака на земята. Храната им е предимно от животински произход. Като ядящи мека храна, те се хранят главно с червеи, бръмбари, паяци и други насекоми. В зависимост от наличността те ще ядат и плодове и плодове. Ако има недостиг на големи насекоми, те също могат да използват листни въшки и други малки насекоми.

Място за хранене на косове
Тъй като косата търси храна на земята, най-подходяща е наземна станция за хранене, т.е.отворена хранилка за птици, стояща на земята. Това трябва да бъде обхванато или обхванато със заешка тел или ограда от верига, за да се предпази от хищници. Мрежата трябва да е достатъчно голяма, за да могат птиците да се поберат.
Ако фуражът се подновява ежедневно, купата с плоско дъно също може да служи като място за хранене. Но това трябва да се внесе за една нощ, за да не изгние или да привлече плъхове.
Стафидите, сушените плодове и сухите червеи са подходяща храна за птици за косове. Ябълките също са популярни и се разпространяват цели или на половини на тревата. Плодовете не трябва да се режат твърде дребно, особено през зимата, тъй като бързо замръзват и след това се поглъщат цели като замразена бучка.
Препоръки за книга за черна коса
Искате ли да научите повече за косите? Няма проблем! Препоръчваме следните специализирани книги: